Kako napisati otkaz na poslu – Kündigung Arbeitsvertrag

Kako dati otkaz na poslu

Sva draž rada u Njemačkoj je da nakon što ste se zasitili određenog posla date otkaz i zaposlite se u drugoj firmi za veće ili manje novce, kako vam god drago.

Ako namjeravate i dalje raditi u Njemačkoj, prvo pronađite novi posao, a tek onda dajte otkaz na starom. S novim poslodavcem dogovorite kada biste mogli započeti s poslom, a onda otiđite do starog poslodavca i predajte mu otkaz ugovora o radu u pisanom obliku.

Jednostavno.

I to ovako:

 

Moje ime i prezime

adresa gdje stanujem

 

Firma kojoj dajem otkaz

adresa gdje još radim

 

 

Mjesto i datum

 

 

Kündigung Arbeitsvertrag

Sehr gehrter,

mit diesem Schreiben Kündige ich mein Arbeitsverhältnis bei Ihnen fristgerecht zum 31,01,2018. Ich bitte um eine Eingangsbestätigung dieses Schreibens.

Bitte erstellen Sie mir zeitnah nach Beendigung meines Arbeitsverhältnisses ein qualifiziertes Arbeitszeugnis.

Mit freundlichen Grüssen

potpis

Joe Maračić Maki

 

 

Što piše gore ?

Piše da želite prekinuti radni odnos sa 31.01.2018., i da tražite od poslodavca potvrdu da je primio vaš otkaz na znanje. Zatim piše da ga molite da vam napiše preporuku za obavljen posao kod njega.

Važno:

– ako dajete otkaz, dajte ga u pismenom obliku, sa vlastoručnim potpisom i datumom, obavezno

– dajte ga u na početku mjeseca, ne na kraju, u vašem sadašnjem ugovoru o radu vam piše do kada se predaje otkaz na poslu

– zapamtite, vaš radni mjesec završava sa 31, a ne sa 01 sljedećeg mjeseca, možete se vi dogovoriti sa poslodavcem i drugačije, vjerojatno.

– ako šaljete otkaz poštom, računa se datum od kada je poslodavac primio poštu, a ne od kada ste vi poslali pismo, i naravno šaljite s povratnicom