Kako je erupcija vulkana na drugom kraju zemljine kugle uvjetovala osnivanje jednog od najvećih narodnih festivala u njemačkoj

Cannstatter Volkfest, Bad Cannstatt

Godina bez sunca. Toga bi se trebali sjećati samo oni koji sad imaju 201 godinu. Moguće ?
Nemoguće.
1815 g. u Indoneziji na otoku Sumbawa, eruptirao je vulkan Tambora. To je jedna od najjačih erupcija vulkana u povijesti Zemlje. Vrh erupcije dosegao je visinu od 43 km, krupniji dijelovi pepela padali su sljedećih dva tjedna na zemlju, a finije čestice pepela ostale su u atmosferi i padale na zemlju sljedeće tri godine.
Kako je zabilježeno na svim kontinentima, ova erupcija je zaslužna za poremećaje temperatura u ljetno doba 1816 i 1817. U Sjevernoj Americi je u lipnju padao snijeg, zbog hladnoće u Britaniji je umirala stoka, u Irskoj su propadali usjevi krumpira zbog kiše,u Kini je od monsunskih kiša i poplava stanovništvo moralo napustiti dolinu rijeke Yangtze, a u Švicarskoj su se u ljetnim mjesecima na jezerima formirala ledene brane. U Europi je zbog pomanjkanja ljetnog uroda ponestalo hrane, te je na cijelom kontinentu vladala hladnoća i nestašica hrane.
Tih godina su u kraljevini Württemberg-u vladali nestašica i glad zbog neuobičajenih vremenskih neprilika, pa je kralj Wilhelm I odlučio osnovati poljoprivredno savjetovalište 1817 g., u svrhu poboljšanja proizvodnje poljoprivrednih proizvoda kako bi mogli utjecati na eventualne krize u nadolazećim vremenima. Istovremeno je odlučeno da će se prvi sajam poljoprivrednih proizvoda održavati dan poslije njegovog rođenja 28.09.1818.

Tog dana održan je prvi poljoprivredni sajam, a koji je posjetilo nevjerojatnih 30,000 posjetioca. Sam grad Cannstatt je tada imao 3000 stanovnika. Tih vremena sajam je trajao samo jedan dan, dok se vremenom vrijeme trajanje festivala produžilo na današnjih 16 dana.